Hero Image

att-skapa-proportionella-venndiagram

I Swepub för analys och bibliometri-projektet arbetar vi med att hitta olika vägar till att validera vad som är Open Access och inte. Idag använder vi två sätt där det ena tittar på vilka källtidskrifter som finns i DOAJ och det andra tittar på vilka poster som har en fulltextlänk. Det DOAJ-validerade datat blir Gold Open Access och de som har fulltextlänk blir Green Open Access.

Vi har nu börjat titta efter fler källor, och just nu ser vi om ROAD skulle kunna vara ytterligare en källa.

För att se vad det skulle tillföra ville jag göra ett Venn-diagram över poster som har OA i form av Gold, Green och ROAD. Jag har hämtat ut data för poster i Swepub mellan åren 2010 och 2015 som är refereegranskade och allt jag vill är att ladda upp det i något sexigt infographics-verktyg på Internet och få ut något snyggt.

Efter mycket googlande och några onödiga registreringar på flashiga sajter så fann jag det här blogginlägget av en Ben Frederickson om Venn Diagrams with D3.js. Ben Fredericksons exempel var precis vad jag behövde. Ingen registrering, snyggt nog som det är. Med lite DOM-justeringar gick det till och med att få till egna etiketter på mängderna. Färgerna går också att justera via DOM:en.

Venndiagram OA-källor i Swepub

Vill man bädda in detta på en webbsida så har han lagt upp källkoden på GitHub. Det var föredömligt enkelt att lägga använda detta. Se ett exempel här.